HISTORIE

In de jaren '50 kon Gerrit Borssen in Merselo een dorskast overnemen en begon zo zijn loonbedrijf: Loonbedrijf Borssen. In de loop der jaren kwamen er wat machines bij en aan de Schaapskuil werd een loods gebouwd en later een woonhuis. Helaas kwam aan het leven van de jonge loonwerker veel te vroeg een einde. Hij kwam tijdens werkzaamheden op het land, op achter gebleven munitie uit de tweede wereld oorlog terecht en liet hierbij het leven. Gerrit was nog niet lang getrouwd, en zijn vrouw Corrie bleef alleen achter. Maar met hulp van een vaste medewerker en diverse boerenzoons heeft ze het loonbedrijf toch doorgezet. Ook Gerrit en Hay de Mulder kwamen zo met het loonwerk in aanraking. In 1988 kregen zij de kans om het loonbedrijf over te nemen. Loonbedrijf Borssen - de Mulder was een feit. Hay stapte enkele jaren later weer uit het bedrijf en ging verder als melkveehouder op het ouderlijk bedrijf van zijn vrouw.

Ook in Castenray werd in de jaren '50 een loonbedrijf gestart door de broers Gerrit en Wim Strijbos: Loonbedrijf Gebr. Strijbos. Ze begonnen met een zelfbinder en een dorskast en in 1962 kwam de eerste maaidorsser. Ook hier breidde het loonwerk zich langzaam uit. Zo werden werkzaamheden in de bieten- en aardappelteelt gestart. Midden jaren '80 stapte Gerrit Strijbos uit het loonwerk en ging verder op de boerderij met varkens en akkerbouw. Wim's oudste zoon Twan kwam van school in 1984 en stapte in het bedrijf van zijn vader. Loonbedrijf v.o.f. Strijbos.

Gerrit de Mulder en Twan Strijbos kwamen elkaar regelmatig een keer tegen en als het heel erg druk was hielpen ze elkaar wel eens. Na enkele jaren kwamen zij tot de conclusie dat ze elkaar goed aanvulden wat werkzaamheden betrof en dat samen verder gaan meer toekomst bood voor beide relatief kleine loonbedrijven.

Wim Strijbos stopte 31 december 1995 na 40 jaar met veel plezier loonwerker te zijn geweest. En Twan Strijbos ging samen met Gerrit de Mulder verder.

1 Januari 1996 werd loonbedrijf de Mulder & Strijbos opgericht. Langzaam groeiden ze door tot een bedrijf met enkele vaste medewerkers en div. zzp'ers. Ook de locatie in Merselo aan de Schaapskuil werd te klein en aan de Endepoel, in het buitengebied van Merselo, werden nieuwe loodsen en een woonhuis gebouwd.

In juli 2010 heeft Gerrit het bedrijf overgedaan aan zoon Stefan en staan Stefan de Mulder en Twan Strijbos aan het hoofd van een mooi loonbedrijf, dat werkzaamheden verricht in de veehouderij, tuin- en akkerbouw, mestdistributie en grondverzet.

Helaas is Gerrit de Mulder veel te vroeg overleden. Hij werd 63 jaar.